XIII. opća skupština Papinske adakemije za društvenen znanosti

U Vatikanu je u tijeku 13. opća skupština Papinske akademije za društvene znanosti, a raspravlja se o odsutnosti ljubavi i pravde u suvremenome svijetu, povratku nacionalizma u obliku neprijateljskoga držanja prema useljenicima i trgovačkoga protekcionizma, te o slabostima višestranosti. U tijeku predstavljanja skupštine govorilo se o milenijskim ciljevima u borbi protiv siromaštva, pandemija i kršenja ljudskih prava.
Osvrnuvši se na milenijske ciljeve u razgovoru za Radio Vatikan profesorica kanonskoga prava Ombretta Fumagalli Carulli je istaknula obrazovanje, jednakost između muškarca i žene te zdravlje. Ono što se može zamjeriti tim ciljevima jest da nemaju dušu. Kao što se često događa, velike međunarodne organizacije proglašavaju prava, a nedostaje nit vodilja što bi trebalo biti dostojanstvo ljudske osobe. Ono se samo podrazumijeva u milenijskim ciljevima, a trebalo bi biti crvena nit u njihovu tumačenju.
Tako naprimjer zdravlje mora biti najvažniji cilj, što je i Sveta Stolica više puta istaknula, ali ako se zdravlje ograniči samo na reproduktivno zdravlje, kao u milenijskim ciljevima, onda je jasno da je pravi problem u suzbijanju demografskoga rasta. Odmah u prvi plan dolazi pobačaj kao sredstvo za rješavanje problema prenapućenosti. Dosta je pomisliti kako netko "uklanjanjem trudnoće" misli riješiti problem smrtnosti trudnica. Jesu li takvi milenijski ciljevi kadri riješiti problem društvene pravde? Cilj je jednakost između muškarca i žene, to svi želimo. Ali ako se uistinu želi tu jednakost, zašto se ne govori o jednakosti unutar obitelji? Jednako naravno dostojanstvo jest temeljna točka kanonskoga braka. U okviru obitelji, premda u različitim ulogama, otac i majka imaju zadatke jednakoga dostojanstva, kazala je prof. Fumagalli. Na primjedbu kako bi trebalo preispitati ulogu obitelji u politici, kazala je kako milenijski ciljevi nikad ne spominju obitelj. Uvjerena sam da, ako želimo razmišljati o milenijskim ciljevima ističući kao nit vodilju dostojanstvo osobe, onda moramo biti dosljedni. Dostojanstvo ljudske osobe ostvaruje se prije svega poštujući osobu, zatim omogučujući joj da se razvija u naravnim društvima: obitelji i školi. O odgoju se govori u milenijskim ciljevima, ali nikad se ne govori da roditelji prema svome uvjerenju imaju pravo birati školu. Milenijski ciljevi bez duše izlažu se opasnosti da ih nitko ne prizna, zaključila je prof. Fumagalli. (IKA)

POČETNA | O NAMA | STATUT | SOCIJALNI NAUK CRKVE | IZDANJA | LINKOVI | KONTAKT | PISMOHRANA