Dobro došli na stranice Socijalne akademije Zagreb!

Ove su stranice namijenjene stvaranju socijalno i gospodarski uravnoteženoga društva, primjenom vrjednota, hijerarhije vrjednota i načela socijalnoga nauka Crkve

30. travnja 2006.

Kompendij socijalnog nauka Crkve stigao do svih kontinenta

Rim (IKA) - Objavljen 25. listopada 2004. Kompendij socijalnog nauka Crkve preveden je na mnoge jezike i stigao je do svih kontinenta. Do sada je o njemu napisano više od 500 tisuća članaka, komentara, studija, kritika i pohvala. U razgovoru za agenciju Zenit mons. Giampaolo Crepaldi, tajnik Papinskog vijeća za pravdu i mir, rekao je da "ne postoji na svijetu nijedna knjiga s etičkom i ekonomskom tematikom koja bi bila tako raširena i tako raspravljena kao što je Kompendij socijalnog nauka Crkve".

više


24. travnja 2006.

Predavanje prof. dr. sc. Stjepana Balobana na predstavljanju hrvatskog izdanja "Kompendija socijalnog nauka Crkve"

Moja je zadaća u ovom kratkom izlaganju ukazati na aktualnost i značenje Kompendija socijalnog nauka Crkve za Hrvatsku.
Riječ je o dokumentu koji na jasan, jezgrovit i svima razumljiv način daje odgovor na veoma važna pitanja za hrvatsku situaciju, tj. što je to SNC i na koji način može biti koristan? Dopustite mi kratko naznačiti neke činjenice vezane uz hrvatsku društvenu i crkvenu situaciju, koje pomažu razumjeti aktualizaciju Kompendija u Hrvatskoj.

više


24. travnja 2006.

Predstavljeno hrvatsko izdanje Kompendija socijalnog nauka Crkve

Zagreb - Hrvatsko izdanje Kompendija socijalnoga nauka Crkve, u kojemu su na sustavni način iznesena i razložena glavna uporišta tradicionalnoga i suvremenog katoličkog socijalnog nauka, predstavljen je u ponedjeljak 24. travnja u Tribini grada Zagreba. Radi se o jednome od najvažnijih crkvenih dokumenata posljednjih godina, koji je po nalogu pape Ivana Pavla II. izradilo Papinsko vijeće Iustitia et pax. Kompendij je u hrvatskome prijevodu objavljen krajem 2005. godine u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Centra za promicanje socijalnoga nauka Crkve HBK i Komisije HBK Justitia et pax.

više


19. ožujka 2006.

Socijalni križni put

Zagreb - Katolička udruga "Kap dobrote" svakoga petka tijekom korizme organizira "socijalni križni put". Prvi od njih održao se 10. ožujka u 14.30 sati u Domu za starije i nemoćne osobe "Centar" (Crnatkova 14), a potom se održati 17. ožujka u 15 sati u Domu za starije i bolesne "Medveščak" (Iblerov trg 8). Slijedi potom i križni put 24. ožujka u 15 sati u Domu za psihički bolesne odrasle osobe "Lobor-grad" u Loboru te 31. ožujka u 15 sati u Domu za psihički bolesne odrasle osobe "Zagreb" (Šestinski dol 53). Posljednji u nizu socijalni križni put održat će se 7. travnja u "Prenoćištu" (Heinzlova 78).


5. ožujka 2006.

Papina poruka za korizmu 2006.

Pred strašnim izazovima siromaštva tolikog dijela svijeta, ravnodušnost i zatvorenost u vlastitu sebičnost stoje u nesnosnoj suprotnosti s Kristovim "pogledom". Post i milostinja, koje, zajedno s molitvom, Crkva predlaže na osobit način u korizmenom vremenu povlaštena su prigoda da se suobličimo tome "pogledu". (...) Crkva i danas osjeća kao vlastitu zadaću tražiti od onih koji su zaduženi za politiku i drže u svojim rukama poluge gospodarske i financijske moći da promiču razvoj utemeljen na poštivanju dostojanstva svakog čovjeka.

više


4. ožujka 2006.

Papa primio u audijenciju članove Kršćanske unije menadžera

Kršćanin je pozvan uvijek tražiti pravednost, ali on u sebi nosi poticaj ljubavi koja ide dalje od same pravednosti - kazao je papa Benedikt XVI., susrevši se danas s članovima Kršćanske unije menadžera, kojih se u Dvorani Pavao VI. okupilo oko 8000.

više


23. veljače 2006.

DESET TEMELJNIH NAČELA KATOLIČKOGA SOCIJALNOG NAUKA

Prevedeno iz:
Don Giordano FROSINI, vicario generale di Pistoia: Decalogo della dottrina sociale della chiesa, u SETTIMANA, br. 6, od 12. II. 1995.

više


20. veljače 2006.

Kardinal Renato Martino razgovarao s Fidelom Castrom

Kardinal Renato Marino, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, u Srednjoj Americi nastavlja s predstavljanjem Kompendija socijalnoga nauka Katoličke Crkve. U subotu je završeno predstavljanje na Kubi, nakon čega se kardinal susreo s Fidelom Castrom, i više od dva sata razgovarao o odnosima vjere i društva, glavnim problemima međunarodne i unutarnje politike, o obrazovanju i zdravstvu, vjerskoj slobodi te o kulturnim i zdravstvenim pothvatima Crkve na otoku.

više


17. veljače 2006.

Kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, u četvrtak 16. veljače 2006., na Kubi je predstavio Kompendij socijalnoga nauka Crkve

Kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, u četvrtak 16. veljače 2006., na Kubi je predstavio Kompendij socijalnoga nauka Crkve. Istovremeno s kardinalovim pohodom Kubi, u Havani se obilježava XX. obljetnica kubanskoga Nacionalnog crkvenog susreta, za koju je prigodu papa Benedikt XVI. uputio poruku.

više


16. veljače 2006.

Kardinal Renato Martino u tri srednjoameričke zemlje predstavio Kompendij socijalnoga crkvenog nauka

Crkva ne može i ne treba uzeti u svoje ruke političku borbu za ostvarenje što pravednijega društva. Ona se ne može i ne treba staviti na mjesto države. Ali, isto tako ne može i ne treba ostati na rubu borbe za pravednost - ove riječi iz enciklike pape Benedikta XVI. 'Bog je ljubav', ideja su vodilja predstavljanja Kompendija socijalnoga nauka Crkve u tri zemlje Srednje Amerike - Kubi, Dominikanskoj Republici i Portoriku.

više


Vatikan - 27. siječnja 2006.

Papa primio u audijenciju Talijansku katoličku udrugu radnika

Tom je prigodom s njima razmišljao o temeljima socijalnoga nauka Crkve, počevši od obrane nedjelje kao neradnoga dana. Sveti je Otac istaknuo tri prioriteta u djelovanju Kršćanskih udruga talijanskih radnika - vjernost radnicima, vjernost demokraciji i vjernost Crkvi.

više


Zagreb - 23. siječnja 2006.

Kompendij katoličkog socijalnog nauka

U izdanju Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba, Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Komisije HBK "Justitia et pax", iz tiska je izišla knjiga "Kompendij socijalnoga nauka Crkve", kao 9. knjiga niza biblioteke Koncil.

više


Posvjedočimo bogatstvo nedjelje i euharistijskog nedjeljnog slavlja svojim životom!

O važnosti poštivanja nedjelje kao i o ostalim društvenim problemima govorio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić u Ludbregu 4. rujna 2005. povodom dana Svete Nedjelje.

više

POČETNA
O NAMA
STATUT
SOCIJALNI NAUK CRKVE
IZDANJA
LINKOVI
KONTAKT
PISMOHRANA
 

POČETNA | O NAMA | STATUT | SOCIJALNI NAUK CRKVE | IZDANJA | LINKOVI | KONTAKT | PISMOHRANA