Svjetski molitveni kongres za život u Fatimi

U Fatimi (Portugal), održao se od 4. - 8. listopada 2006. Svjetski molitveni kongres za život, uz podršku Papinskog Vijeća za obitelj, kojega je predstavljao biskup Karl Josef Romer. Nastavilo se s radnim grupama sve do 11. X. Nekoliko predavanja je održao mons. Philip J. Reilly iz SAD-a koji je svojevremeno dolazio i u Hrvatsku. On je sa suradnicima prije petnaest godina u New Yorku započeo svakodnevne molitve na ulicama, pored abortus klinika. Pred njih još barem jednom mjesečno dođe i procesija od crkve, predvođena svećenikom ili biskupom. Danas takve procesije do abortus klinika u SAD-u predvodi preko stotinu katoličkih biskupa i šest kardinala. Godišnje tako u New Yorku mons. Reilly sa suradnicima na ulici, odgovori oko pet tisuća trudnica od pobačaja, koje onda naknadno još dolaze i u njihov posebni centar. Sve to ima i snažni utjecaj na abortere. Od kada su počeli s javim molitvama, zatvoreno je više od polovine abortus klinika. Često se dogodi da aborteri iziđu van, razgovaraju s onima koji se na ulici mole i prestaju izvoditi zločine.

Ovakve javne molitve su vrlo proširene po Francuskoj, Velikoj Britaniji, Južno-Afričkoj Republici, Australiji, Novom Zelandu, Njemačkoj i Austriji. Provode se i u Srbiji, Latviji, Českoj, a bilo je slučajeva i u Hrvatskoj. U Rumunskoj ih obično provode pravoslavni i katolici posebno, dok se u Temišvaru mole zajedno i pravoslavni i katolički vjernici predvođeni svojim svećenicima.

U posljednjih deset godina, članovi i simpatizeri udruge "Ja zum Leben" (Da životu) iz Beča, predvođeni prof. Dietmarom Fischerom, kroz svakodnevne molitve pred abortus klinikama i ponudu brošura, odgovorili su od pobačaja oko osam tisuća trudnica. Oni su bili i glavni organizatori kongresa. Dovezli su u Fatimu posebnim automobilom veliki križ izrađen od instrumenata s kojima se je u jednoj privatnoj bečkoj klinici ubijalo nerođenu djecu. Ta je klinika konačno propala, a prostorije i instrumente je otkupila ova udruga. Ovaj vrlo teški križ je nosilo nekoliko osoba na križnom putu u Aljustrelu, pored mjesta gdje se anđeo ukazao Luciji, Franji i Jacinti, a bio je izložen i za vrijeme Svetih Misa.

Predavanje pod naslovom "Sveta Obitelj u ukazanju 17. listopada 1917." održao je fatimski biskup Serafim. Predstavnice novog reda časnih sestara "Sisters for Life" iz New Yorka govorile su o svojoj specifičnoj pomoći u liječenju onih koji su sudjelovali u usmrćivanju nerođene djece. Kod njih u samostanu svećenici provode duhovnu obnovu takvih osoba, koja podrazumijeva Sveti sakramenat ispovijedi. Časne sestre se brinu za organizaciju, gostoprimstvo, razgovore i prehranu.

Naročito je bilo dirljivo izlaganje časne sestre dr. Virginie Beretta, koja je inaće kirurg, a rođena je sestra svete Gianne Beretta Molla. Ona je umrla nekoliko dana nakon poroda. Odlučno je u trudnoći tražila da se spasi njeno dijete, pa i u slučaju da ona zbog svoje bolesti umre. Iz predavanja se je moglo shvatiti da bi s današnjom medicinom ostali živi i dijete i ona.

Nastupili su i predstavnici udruga za život iz Portugala i Poljske. Vjerojatno su ovakve udruge najbrojnije baš u Poljskoj, gdje imaju prilično veliki utjecaj na državnu vlast a vrlo su prisutni i u javnim glasilima.

Tijekom kongresa obrađivali su se problemi ne samo "kirurških" pobačaja, nego se je govorilo i o ogromnom broju ubojstava djece koja se začmu uz sve vrste antibaby pilula, spirala i sličnih sredstava, a koja onda umiru jer im ta sredstva sprečavaju usađivanje u maternicu. Ubiju ogromni broj sitne djece kroz razne eksperimente s kloniranjem i embrionalnim matičnim stanicama, a čuje se da pogine i preko 95 % djece začete u epruveti.

Sudionici su uočili da sve njihove zemlje trpe od istih programa nametanja zla kontracepcije, sterilizacije, abortusa, nemoralnog tzv. "seksualnog odgoja" u školama i sl., što dolazi od ujedinjenih, bogatih, protuživotnih međunarodnih organizacija. Sve to doprinosi razvoju negativnih stavova prema braku, djeci i roditeljstvu, te pomaze u još bržem širenju AIDS-a i raznih drugih bolesti koje se prenose i preko griješnog sredstva prezervativa.

Ove štetne organizacije stalno pokušavaju negativno djelovati na državno zakonodavstvo, školstvo, medicinu i javna glasila zemalja žrtava. Katolička Crkva u Portugalu i domaće organizacije za život, upravo pripremaju stanovništvo da bi se na referendumu, kojega će možda raspisati državna vlast, oduprlo pokušajima sila tame koje kroz državni zakon žele podržati abortus.

Od predstavnika iz Švicarske čulo se je za strahote eutanazije. Tako se je kod njih za jednu ustanovu koja provodi eutanaziju, u javnosti saznalo tek onda kada su stanari iz te zgrade počeli zamjećivati smrad, a u liftovima su nailazili na leševe u najlonskim vrećama. Nisu im pomogle pritužbe policiji, pa protiv toga mogu tek protestirati u novinama.

Katolička Crkva predstavlja najveću snagu u današnjem svijetu u obrani ugroženih ljudskih života, moralnih, bračnih i obiteljskih vrijednosti i borbi protiv grijeha kontracepcije, sterilizacije, nemoralnih "sexualnih edukacija", abortusa, eutanazije i sl. Borba se događa na duhovnom planu, ali od grijeha trpe ne samo duše, nego i ljudska tijela, pa i nacionalna opstojnost, osobito manjih naroda.

Tako biskupi, svećenici, vjeroučitelji, redovnici i ostali vjernici imaju dužnost proučavati i prihvatiti katoličke dokumente koji obrađuju ova područja, uočavati, razvijati i iskorištavati svoje talente i specifične mogućnosti djelovanja u svjedočenju kršćanskog života. Veliko značenje imaju molitva, post i pokora. Sudionici kongresa su svakodnevno bili na Sv. Misi i večernjoj procesiji sa svijećama pred Bazilikom, te se prisjećali fatimskih poruka Majke Božje.

Dr. med. Antun Lisec (antun.lisec@globalnet.hr)

POČETNA | O NAMA | STATUT | SOCIJALNI NAUK CRKVE | IZDANJA | LINKOVI | KONTAKT | PISMOHRANA