81. Socijalni tjedni Francuske

U Parizu su od 24. do 26. studenoga održani 81. Socijalni tjedni Francuske s temom "Pravedno društvo". Na skupu je sudjelovalo više od 4000 mahom laika iz svih francuskih biskupija, te na poziv organizatora i pedesetak gostiju iz desetak europskih zemalja, među kojima i Marija Belošević i Neven Šimac iz Hrvatske.

U tijeku tri dana skupa, glavna tema bila je vezana uz pravdu u području vjerskoga, međuvjerskog, društvenog, gospodarskog, političkog i kulturnog života Francuske. U plenumu su se mogla čuti izlaganja o pravednosti u zapadnom društvu, krizi društvene odgovornosti, sukobu i pravdi, kao i o socijalnom nauku Crkve i pravdi. U radnim skupinama se pak razgovaralo o temama: poduzetništvo i pravda, pravda i obitelj, pravda u gradovima s posebnim naglaskom na krizu predgrađa, pravednost u trgovini, pravda temeljena na Bibliji, institucija pravednosti, migracije, odnosu nepravde i siromaštva, te o temi traži li Europska Unija uistinu pravednost.

Tema pravde posebno je aktualna s obzirom da se sljedeće godine u Francuskoj održavaju predsjednički izbori. Stoga je skup bio prilika i za dijalog s vodećim političarima najvećih stranaka, pa i jednim predsjedničkim kandidatom.

Socijalni tjedni Francuske pokrenuli su i kampanju uobličenu u dvanaest prijedloga za "pravednije društvo" temeljeno na riječima Matejeva Evanđelja: "Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; stranac bijah i primiste me… Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Mt 25, 35-40(. U kampanji, koja je ponajprije "otvoreno" pismo predsjedničkim kandidatima, naglasak je stavljen na teme: obrazovanje djece, prava radnika i reforma poduzeća, raspodjela dobiti, problem beskućnika i "geta", jačanje socijalne kohezije, doprinos razvoju europskog društva, odnos prema afričkim zemljama iz kojih dolaze imigranti, te novčana potpora siromašnim zemljama.

Socijalni tjedni Francuske završili su svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio biskup Nanterre Gerard Daucourt zajedno sa pedesetak svećenika.
Kao i ranijih godina, tako su i ove godine braća iz Taizea tijekom skupa organizirati molitvu.

Socijalne tjedne Francuske inicirala su 1904. godine dva laika Marius Gonin i Adeodat Boissard s ciljem praktičnog doprinosa katolika laika oživotvorenju enciklike "Rerum novarum". U tieku svoje stoljetne povijesti, Socijalni tjedni Francuske nastojali su uvijek stavljati naglasak na goruće teme u društvu, te istaknuti ulogu i odgovornost vjernika laika u Francuskoj.

 

POČETNA | O NAMA | STATUT | SOCIJALNI NAUK CRKVE | IZDANJA | LINKOVI | KONTAKT | PISMOHRANA